Felt hat day – je na čase přestat nosit slamáky

Přinášíme další článek* od kontroverzního Czechfashionisto

* jde o osobní názory autora, které nelze ztotožňovat s názory kloboučnictví Carlsbad Hat Co.

Fashion & Lifestyle Blogger | Bonvivant | Vítězslav Ivičič 

 

Felt hat day – je na čase přestat nosit slamáky

 

Na 15. září připadá „Felt hat day“, tedy „den plstěných klobouků“. Tento datum totiž – dnes vlivem globalizace už v celém světě - značí konec léta a přechod ze slaměných klobouků na teplejší plstěné. Je to nepsané pravidlo, které vzniklo na začátku 20. století ve Spojených státech amerických, v době, kdy bylo v létě společensky přijatelné nosit slamák také do kanceláře a k formálnímu oděvu. Po 15. září však slamáky nikdo nosit neměl. 

Nejvíce tato tradice vešla ve známost v roce 1922, kdy v New Yorku skupina mladíků srážela slamáky z hlav těch, kteří zatím nenosili plstěné klobouky, a rozdupávaly jim je. Postupně se z toho stal dav až tisíce smradů, kteří si k tomuto účelu přinesli hole s hřebíky, kterými klobouky strhávali z hlav. V roce 1924 dokonce jednoho muže kvůli nošení slamáku po 15. září zavraždili. 

Ještě štěstí, že se něco podobného nepraktikuje za nevhodné oblečení v Praze u vstupů do institucí jako je Národní divadlo nebo Opera. To by museli zbourat městskou část Vinohrady (a asi všechno za nimi až do Měcholup), a udělat z ní Hřbitovy.

Ještě bych zmínil severoamerické pravidlo „no white after Labour Day“ („nenosit bílé oblečení po svátku práce“, který připadá na 5. září), které u nás sice nemá obdoby, ale i v Evropě je jakýmsi nepsaným pravidlem, že po skončení letních měsíců už se nenosí bílé a lněné oblečení. Američané milovali segregaci a snobství už od dob, kdy začali s osidlováním amerického kontinentu, a i toto pravidlo používali k povyšování se nad ostatní: bílou v září a později nosili ti, kteří byli dost bohatí na to, aby nemuseli pracovat, a mohli si dovolit podzimní a zimní dovolené v teplých krajinách, jejichž podnebí si lněné oblečení světlých barev vyžadovalo. Navíc bílá barva byla všeobecně výsadou vyšších vrstev, které nemusely mít obavy, že by se ušpinily.

Tak snad máte plstěné klobouky připravené, a slamáky ve skříni. ☺