Czechfashionisto - Klobouková etiketa – kdy klobouk smekáme?

 

Přinášíme první článek* od kontroverzního Czechfashionisto

* jde o osobní názory autora, které nelze ztotožňovat s názory kloboučnictví Carlsbad Hat Co.

Fashion & Lifestyle Blogger | Bonvivant | Vítězslav Ivičič 

Kdy smekame klobouky a kdy ne 

Klobouková etiketa – kdy smekáme? 

 

Nošení klobouku vždycky mělo svoje pravidla, na která se dnes zapomíná. Klobouky se už nějakou době opět vracejí na výsluní, a nenosí je jen puberťáci jako doplněk z řetězce za tři stovky, který nosí podivně nasazený kolmo k hlavě, jako kdyby imitovali svatozář ze starých obrazů. Nosí je mladí muži k obleku, ale často mají nesprávný typ nebo barvu klobouku, nebo jej mají neustále naražený na hlavě, jako kdyby byl přilepený. Je tedy načase si kloboukovou etiketu připomenout. 

Dámy to mají jednoduché. Klobouk si mohou – ale nemusejí – sundat, když jsou u někoho doma na návštěvě. To platilo hlavně dříve, a důvodem bylo to, aby si nerozcuchaly účes. Dnes klobouky často nosí s rozpuštěnými vlasy, takže to nehrozí. Jinak si jej nechávají vždycky na hlavě. Divím se, že to feministky proti tomuto nebrojí, protože žena tím vždycky dávala najevo, že její místo je ve svojí domácnosti (kde klobouk nenosí), a ne v kavárně či hospodě, kde se necítí pohodlně, a tak klobouk neodkládá. U pánů je to poněkud složitější.  

Začněme tím, jak se klobouk drží. Tvrdé klobouky (jako je žirarďák, homburg, cylindr, nebo buřinka) dnes sice nejsou tolik běžné, ale drží se za krempu – tedy za okraj. Měkký klobouk se z praktických důvodů uchopí za vršek, aby neplandal. Když smekáte, držte klobouk vždy tak, aby nebyla vidět vnitřní strana.

 unnamed-4

Klobouk byl vždy součástí pozdravu nebo jej nahrazoval. Když jste potkali známého, klobouk jste uchopili a nadzvedli nad hlavu, dokud dotyčný nepřešel. Vždycky rukou odvráceno od dotyčného, abyste si nezakryli zorné pole. Když dnes v dáli zahlédneme známého, zamáváme. Za první republiky bychom měli při setkání pohledů krátce nadzvednout klobouk či čepici, a zase nasadit na hlavu.

 Pokud je to váš dobrý kamarád, postačí chytit krempu a kývnout na pozdrav. Pokud potkáte výše postavenou osobu nebo dámu, podržíte klobouk v ruce otvorem k sobě. Dotyčná osoba by vás měla vyzvat, abyste si klobouk nasadil - což se dnes však s velikou pravděpodobností nestane. 

 Obecné pravidlo praví, že uvnitř budovy klobouk smekáme, ale rozlišujeme, zda je to prostor "veřejný" nebo "soukromý". Na chodbě nebo ve výtahu kancelářské budovy smekat nemusíte, protože je plná cizích lidí, ale v té stejné situaci v bytovém domě byste měli.

 Klobouk smekáme při vstupu do kavárny či restaurace, při vstupu do kostela (naopak v židovské synagoze pokrývku hlavy mít musíte), když hraje státní hymna, při pohřbech a svatebních obřadech, či když vás míjí pohřební průvod, kdy jej podržíte v ruce, dokud průvod neprojde. Dříve bylo zvykem smeknutím klobouku zdravit na ulici faráře, a mnicha či jeptišku.

 Na poště nebo v bance u přepážky, nesmekáte, ale na úřadě, kde vcházíte do kanceláře nebo v bance, kde sedíte u stolu naproti úředníka, smeknete. V lepších obchodech nebo tam, kde máte v plánu zdržet se delší dobu, klobouk smeknete, v obyčejných krámech a tam, kde není možné klobouk odložit, zůstane klobouk na hlavě.

kloboukouva etiketa 

Klobouk v restauraci či kavárně nikdy nepokládáme na stůl – je to stejně vulgární, jako když si tam ženy odkládají kabelky. Pokud jste někdy přemýšleli, k čemu jsou věšáky, které mají jeden velký hák a pod ním menší háček – ten velký hák je právě na klobouky. Vzhledem k tomu, že od 60. let se klobouky moc nenosí, mě překvapuje, kolik takových věšáků vídám. Je to stejně zvláštní, jako kdyby se v garážích dodnes stavěly krmelce pro koně. ☺ 

 Volnočasové pletené zimní čepice (a rukavice), beranice a ušanky, které nás chrání před chladem, v zimě nesmekáme. Když se však se sjezdovky vrátíte do hotelu nebo vcházíte do restaurace, sundejte si ji. U slamáků a letních klobouků, jejichž smyslem je chránit před sluncem vypadá obzvlášť hloupě, když je nosíte po setmění, nebo je máte stažené do týlu (efekt „svatozáře“). Je to jako nosit pletené čepice jindy než v zimě – ale obojí se z nějakého důvodu děje. 

 Klobouková etiketa je docela podobné etiketě nošení slunečních brýlí – možná si to podle toho lépe zapamatujete. Když s někým hovoříte, zdravíte známého, nebo jste uvnitř místnosti, sundejte si je. Totéž platí o klobouku. Sluneční brýle a slamáky a letní klobouky nenoste po setmění. 

 Než se začnete rozčilovat, že klobouk nosíte schválně tak, jako to kritizuji v úvodu – jako módní doplněk, nebo se oblékáte podle nějaké subkultury – toto je návod pro gentlemany, jak klobouk nosit vkusně, a elegantně podle etikety.

unnamed-5 

 

Czech Fashionisto BLOG - www.czechfashionisto.com

Instagram - Vítězslav Ivičič