Ideální klobouk na léto? Panamák!

 

Přinášíme další článek* od kontroverzního Czechfashionisto

* jde o osobní názory autora, které nelze ztotožňovat s názory kloboučnictví Carlsbad Hat Co.

Fashion & Lifestyle Blogger | Bonvivant | Vítězslav Ivičič 

 

Ideální klobouk na léto? Panamák!

 

I když panamák pochází z Ekvádoru, proslavil tento druh klobouku americký prezident Theodore Roosevelt, který jej měl na hlavě při návštěvě stavby Panamského průplavu v roce 1906, čímž klobouk získal svůj název.

Panamák se nevyrábí ze slámy, ale z vláken listů rozkydance dlanitého, kterému se říká také panamská palma. Když mluvíme o panamáku, nejde o tvar klobouku (např. Mayser dělá velmi elegantní žirarďák právě z listů této „palmy“), ale o charakteristický materiál, ze kterého je vyrobený.

7521_letni-slameny-boater-klobouk-panamsky-klobouk-gondolo-panama-mayser

Při jeho výrobě používá tkaní, a čím hustěji je utkaný, tím je kvalitnější. Panamáky vynikají svojí ohebností a tím, jak drží tvar, a také poskytují ochranu před slunečními paprsky. I když existuje už několik století, pořád je nadčasový, a sluší většině mužů.

I když osobně upřednostňuji tvrdší slamáky, v letních vedrech nejraději nosím panamák, protože je měkký a lehounký, že jej na hlavě téměř necítíte, takže v něm není horko. A hodí se jak k obleku, tak k oblečení na volný čas – tedy pokud se bavíme třeba o polo triku nebo lněné košili a béžových kalhotách, ne o teplákách s vytahanými koleny a zašedlém nátělníku se zbytky několika obědů na hrudi.