Panamský klobouk

Přestože klobouky dnes již nejsou nezbytnou součástí pánského šatníku, z hlediska formy i funkce velmi přispívají k vylepšení stylu. Na rozdíl od nepřeberného množství klobouků, které si můžete vybrat v zimě, existuje ve skutečnosti pouze jeden klasický letní klobouk, který obstál ve zkoušce časem: Panamský klobouk.

Panamský klobouk je lehce zbarvený, jemně tkaný klobouk vyrobený ze slámy jihoamerické palmy Toquilla. Ačkoli název napovídá, že tento světoznámý klobouk pochází z Panamy, původní panama se vždy vyráběla v Ekvádoru. Tam je známější pod názvem „sombrero de paja toquilla“ nebo jednoduše "slaměný klobouk". Panama má elegantní tvar a je lehká a prodyšná, takže je ideální volbou pro horké a slunečné počasí, a proto by panamský klobouk neměl chybět v šatníku žádného gentlemana.

Historie panamského klobouku

Panamské klobouky se v Ekvádoru tkají od počátku 17. století, kdy se nosily a obchodovalo se s nimi na místní úrovni. V následujících staletích se tento průmysl neustále rozvíjel a rozšiřoval a v 19. století se začaly vyvážet z Ekvádoru a distribuovat do Evropy, Ameriky a Asie. Vypráví se, že již v roce 1834 si tam klobouky kupovali horníci, kteří se v době zlaté horečky vydávali na cestu do Kalifornie přes Panamu, což jim vyneslo zavádějící přezdívku "panamské" klobouky. Ústní tradice a pokračující příliv horníků přes Panamu udržely tento termín a popularitu klobouku, ale v USA se klobouk dostal do širšího povědomí až poté, co byl Theodore Roosevelt vyfotografován v panamském klobouku při návštěvě staveniště Panamského průplavu. V roce 1944 byly panamské klobouky hlavním ekvádorským vývozním artiklem.

Roosevelt_and_the_Canal

Ve 20. století zájem o panamské klobouky do letního počasí pokračoval, protože jej nosily filmové hvězdy, politici a významné osobnosti módního průmyslu. Hercule Poirot, Rober Redford ve Velkém Gatsbym a Gregory Peck… To jsou jen některé z postav, které nosily tento slavný klobouk.

Gregory-Peck-holding-a-Panama-hat-on-the-set-of-To-Kill-a-Mockingbird

V současné době se výroba pravých panamských klobouků soustřeďuje kolem města Cuenca v Ekvádoru, kde se výroba zaměřuje především na kvantitu než na kvalitu. Velké společnosti vyrábějí klobouky po tisících a prodávají je po celém světě. Pokud narazíte na klobouk označený jako "pravý panamský klobouk", pravděpodobně pochází z jedné z továren v Cuence. Tradice ručního tkaní panamských klobouků je mimo Cuencu stále živá a nejznámějším centrem ruční výroby klobouků je pravděpodobně Montecristi. Mnozí tvrdí, že nejlepší panamské klobouky pocházejí z tohoto městečka, ale na nejlepší výrobce klobouků si dělá nárok i pobřežní město Calle Pilé v západní části Ekvádoru.

Jak se vyrábí panamský klobouk

Všechny panamské klobouky byly původně ručně tkané z místní palmové slámy toquilla kolem jednotlivých forem. Stejně jako u většiny oblíbených šatníků vedla poptávka po kloboucích nakonec k industrializaci procesu výroby klobouků a nyní se většina panamských klobouků tká na strojích v moderních továrnách. Zatímco tovární výroba panamských klobouků je poměrně nezajímavá, proces ručního tkaní je fascinující. Je to vymírající umění, které stojí za to ocenit; v roce 2012 bylo ruční tkaní panamských klobouků dokonce zařazeno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Proces začíná slámou, kterou lze nalézt pouze v rovníkových deštných pralesích v Ekvádoru. Stejně jako vzácná vinná réva se i ty nejlepší rostliny nacházejí v mikroklimatu, které je pro pěstování toquill ideální. Srdce rostliny, cogollo, je ideálním materiálem pro výrobu dětské slámy s jemnými vlásky pro kvalitní panamské klobouky. 

Harvesting-Toquilla-straw

Na výrobu jednoho klobouku mohou být zapotřebí desítky cogollos a každý z nich se sklízí ručně z divokých rostlin v pralese. Stonky rostliny se pak pečlivě ručně oddělují a před sušením se krátce povaří. Po vysušení se vlákna vybělí v sirném kouři a poté se rozdělí na ještě jemnější stébla.

Screen-Shot-2018-06-04-at-10.09.02-PM

Tkaní začíná nejstřednější částí klobouku- korunou- a poté se tká v kruhu směrem ven. Mezi možnosti tkaní patří rybí kost "liso" a kosočtvercový vzor "brisa", ale ruční tkalci dávají přednost vzoru "liso" pro jeho elegantnější vzhled. Z ekonomických důvodů dávají velcí výrobci přednost vazbě brisa.

Leaning-over-a-Panama-hat-stand

Jakmile je koruna dostatečně velká, umístí se na trojnožku ve výšce pasu, která je zakončena kloboukovým blokem ve tvaru koruny. Jakmile tkaní přesahuje okraje bloku, tkalec na něj umístí několik dalších bloků a také malý polštářek. Poté se nakloní nad polštářovou trojnožku a vahou svého těla přidržuje tkalcovský stav. Je to doslova zátěžová práce. Tkaní jednoho velmi jemného klobouku může trvat i několik měsíců; rekordní doba výroby nejjemnějšího známého klobouku je 8 měsíců. Jakmile se tkadlec přiblíží k okraji okraje, předá nedokončený klobouk několika dalším zručným řemeslníkům k dokončení. Nejprve řemeslník dokončí okraj okraje volnou zadní vazbou. Druhý řemeslník zadní vazbu utáhne. Třetí řemeslník odstřihne přebytečnou slámu z okraje. U velmi jemných klobouků se tato sláma uschová, aby bylo možné ze stejné slámy provést případné opravy. Poté se klobouky vyperou a vybělí, načež se odešlou ke čtvrtému řemeslníkovi, který je napustí sírou, aby změkly. Nakonec se klobouky upraví a vyžehlí do podoby, která se začíná podobat hotovému klobouku. Posledním krokem je blokování (neboli tvarování klobouku do formy), které však obvykle provádí kupující.

Kvalita panamských klobouků

Kvalitu panamského klobouku určuje řada faktorů, především sláma a vazba.

  • Sláma: sláma se získává z vláken palmy toquilla a obecně platí, že čím jemnější, stejnorodější a rovnoměrněji zbarvená je sláma, tím je klobouk kvalitnější.
  • Vazba: Čím hustší je vazba, tím je klobouk kvalitnější.

panama-hat-circles-in-the-crown

Často se klobouky kategorizují jako "Montecristi fino" nebo "Montecristi superfino". Někteří výrobci a prodejci dodávají očíslované stupně, například 1-20, ale to nejsou všeobecně uznávané termíny. Údajně to znamená jemnost vazby panamského klobouku, ale bohužel tyto termíny nejsou jasně definovány, a tak mohou být použity k zastření nebo nadsazení skutečné kvality klobouku. Ve skutečnosti se tyto termíny a stupně používají velmi matoucím způsobem jako superčísla v obchodě s látkami, a proto ve skutečnosti nepomáhají při hodnocení kvality panamského klobouku. Než se spoléhat na nejisté termíny, je lepší jednoduše spočítat vazby na čtvereční palec.

finely-woven-panama-hat

Kromě kvality slámy a vazby někteří zvažují další kritérium kvality: počet soustředných kruhů, které lze nalézt na temeni, když klobouk držíte proti slunci nebo jinému intenzivnímu světlu. Čím více kruhů, tím vyšší kvalita. Většinou ale dává počítání vazeb na čtvereční palec mnohem spolehlivější výsledky než počítání kruhů. Pro každodenní nošení je klobouk s 350-400 vazbami na čtvereční palec naprosto dostačující.

Raja-Panama-Hat-1934

Nejlepší panamské klobouky

Nejkvalitnější klobouky mají více než 2000-4000 vazeb na čtvereční palec a výroba takového mistrovského díla trvá výrobci klobouků čtyři až osm měsíců. Vzhledem k množství času, které je třeba věnovat výrobě tohoto uměleckého díla, a také ke skutečnosti, že lidí, kteří umí tkát tak jemným způsobem, je už jen hrstka, je zřejmé, že klobouky této kvality nebudou levné.

Vintage-panama-hat-ad 

Styly panamských klobouků

Styl panamského klobouku určují dva hlavní znaky: tvar a velikost krempy, případně koruny. Ačkoli existuje nekonečné množství variant klobouků, zde jsou některé z nejběžnějších profilů klobouků, které byste měli zvážit.

 

Fedora

Chcete-li získat nejmodernější, a přesto stále velmi klasický vzhled, vyberte si panamský klobouk ve tvaru Fedora. Nejtradičnější typ klobouk se dodává s černou rypsovou stuhou a koženou potní páskou. Na výběr je mnoho iterací klobouku Fedora, takže určitě najdete takový, který vám bude vyhovovat.

Panamský klobouk - Fedora - panamák Fedora - slamák

Optimo

Tvar Optimo byl základním profilem v první polovině 20. století, ale svou přitažlivost a eleganci si zachovává i dnes. Tento styl s výrazným britským expresivním nádechem je definován horním švem podél středu zaoblené koruny.

Panamský klobouk - Fedora - panamák Fedora - slamák Optimo - pravý panamský klobouk

Planter

Panamský klobouk ve stylu planter má zaoblenou tvarovanou korunu a prodloužený okraj pro větší ochranu před sluncem. Má velmi charakteristický vzhled a je velmi praktický jako ochrana před sluncem.

Panamský klobouk - Fedora - panamák Fedora - slamák Planter - pravý panamský klobouk

Golfový

Protože golf patří mezi sporty provozované za teplého počasí, existuje typ navržený s ohledem na golfisty. Golfový klobouk Panama je často protkán otevřenou ozdobnou vazbou po stranách tvarované korunky pro lepší proudění vzduchu.

Panamský klobouk - Fedora - panamák Fedora - slamák Fedora - pravý panamský klobouk

 

Tipy pro nákup panamských klobouků

-Před nákupem panamského klobouku si ověřte zemi původu a materiál. Pokud je nám známo, název "panamský klobouk" není regulován, takže klobouky používající podobnou bílou barvu a tradiční černý pásek se nazývají panamským kloboukem, i když nepocházejí z Ekvádoru.

-Kupujte u renomovaného prodejce klobouků nebo kloboučníka. Pokud je jejich oborem podnikání klobouky, měli by vám být schopni odpovědět na všechny otázky týkající se země původu, hustoty vazby atd. Pokud ne, najděte si jiný zdroj.

-Kupujte podle kvality a dlouhé životnosti, ne podle ceny. Kupte si nejkvalitnější pravý panamský klobouk, který si můžete dovolit, protože vám při správné péči vydrží roky.

Kdy můžete nosit panamský klobouk?

Můžete si ho vzít k jednoduchým plavkám třeba jen s polokošilí, protože jeho hlavním účelem je chránit hlavu před sluncem a je to letní klobouk, a proto ho můžete nosit opravdu ke všemu ve svém šatníku. Je to pravděpodobně nejuniverzálnější klobouk, jaký kdy budete mít.

 

 

 

 

* Volný překlad - zdroj https://www.gentlemansgazette.com/panama-hat/