Seeberger Hats est. 1890 - Továrna nejen na klobouky

Továrna na klobouky

seeberger_history_melone_sketch_V1807

Píše se rok 1890 ...

Vincent van Gogh si střílí do hrudi. Oscar Wilde publikuje „Obraz Doriana Graye“. Man Ray se narodil ve Filadelfii. A moderní žena? Stále je v módě paris chic a korzet. Pro může - anglický dandy, jako vzor dokonalého oblékání. Buřinky a cylindry nyní dominují pánské módě, přinejmenším ve městě.

A co se děje v německem Allgäu? Bratři Markus a Gottfried Seebeergerové založili světově proslulou továrnu na klobouky. Zpočátku se vyrábějí pouze komplikované ručně vyráběné klobouky typu fedora, většinou ze slámy. Bohužel na začátku pouze pro muže, přičemž dámy nechaly čekat celých 45 let s prázdnýma rukama.

Zhruba o 125 let později je Seeberger ve své čtvrté generaci stále výrobcem klobouků a v rodinných rukou! Dnes se zaměřujeme na dámskou a pánskou kolekci. Společnost je úspěšná ve více než 40 zemích, protože skutečné řemeslné umění, tradice a vynikající design prostě nikdy nevyjdou z módy. Elegantní styl je prostě nadčasový. Stejně jako krásný klobouk nebo jiné doplňky od Seeberger.

seeberger_history_sketch_V1807_1920x1920@2x

seeberger_history_hat_sketch_V1807.jpg

Není divu, že nejbláznivější postavou v knize Alenka v říši divů  je Kloboučník (Madhatter). Je to proto, že věnovat se tomuto řemeslu vyžaduje nemalou část šílenství, v případě Seeberger už víc jak 125 let. Výroba klobouků má v Allgäu dlouhou tradici, aktivní obchod se severní Itálií přinesl do regionu znalosti o zpracování té nejlepší italské slámy. Na přelomu století, klobouky zažívali velký boom, bratří Seebergerové toho využili maximálně pro rozšíření a zdokonalení výroby. 

seeberger_history_factory_V1807Xz1TFYlrURju6_1280x1280@2x

seeberger_history_top-hat_sketch_V1807

Tehdy slaměný klobouk se vyráběl z takzvaného šišáku (kaplínu), který byl tkaný ručně. To je to, co lidé v Allgäu dělali hlavně za dlouhých a tmavých zimních večerů, aby si vydělali na živobytí. Poté kloboukáři vytvarovali hotový polotovar do požadovaného tvaru.

 

seeberger_history_hat_V1807_1280x1280@2x

Stejně jako před mnoha desítkami let se vyrábí klobouky i dnes.

Jedinečné tvary se vyrábí pomocí ručně vyráběných dřevěných a kovových form, z nichž některé mají už víc jak 100 let. Ruční výroba vyžaduje precizní dovednosti, protože klobouk lze formovat do správného tvaru pouze zkušenými rukama. Je-li šišák, kaplín (polotovar) klobouku příliš horký nebo doba formování příliš dlouhá, materiál se spálí. Pokud je materiál  příliš studený a kloboučník pospíchá, výsledný klobouk neudrží tvar.

06_Historie6_2x_1920x1920

Precizní kvalita jednoduše vyžaduje dovednosti a zkušenosti. Pak následuje zdobení, přišívání potního pásku, eventuelně podšívkování. Téměř každý krok se provádí pomocí speciálních strojů, z nichž některé se používají již více než 100 let.  Pak je broušení, hlazení nebo česání, kartáčování, napařování, nanášení dekorativních prvků a další a další kroky než uvidíte hotový produkt - dokonalý klobouk od Seeberger.

 Každý jednotlivý kus je výrazem zvláštního stylu, který se ohlíží za 125letou tradicí. Dnes jsou klobouky k dispozici ve dvou až čtyřech kolekcích každý rok ve více než 40 zemích a jsou doplněny pletenými klobouky, šátky a dalšími krásnými doplňky.

Když děláte klobouky, tak musíte být trochu šílený!