8-dílna bekovka - Hatteras, Cabbie Cap, Newsboy Cap a Bakerboy. Jak si vybrat a nosit bekovku? II. část

Hatteras - 8-dílné bekovky

Osmidílná bekovka je velká plochá bekovka složená z osmi látkových panelů sešitých dohromady ( odtuď i anglický název 8-panel cap)  . Bekovka je obvykle velmi tvárná a nemá pevnou konstrukci. Často střecha bekovky má knoflík uprostřed, kde se panely sbíhají. Kšilt bekovky obvykle je pevný.S0UOa_Rg

Trochu historie

V roce 1571 přijala královna Alžběta I. ve snaze stimulovat obchod s vlnou v Irsku a Anglii zákon vyžadující, aby muži starší šesti let (s výjimkou šlechticů a osob s vyšším vzděláním) nosili vlněné čepice nebo bekovky pod hrozbou pokuty.

elizaveta-i-1571

Tento zákon také stanovil bekovku jako součást kostýmu dělnické třídy v irsko-anglické kultuře. Ačkoli byl zákon zrušen o 26 let později, trend se udržel ... 

8dilna cepice

Masivní irská emigrace do Spojených států amerických vedla na počátku 20. století k nevyhnutelnému šíření bekovek v Americe. Osmidílná plochá bekovka, známá jako Cabbie Cap (bekovka taxikáře) , Newsboy Cap (pouliční prodejce novin měli  ve velké oblibě tyto bekovky) a Bakerboy (bekovka pekaře) , se asimilovala s přistěhovalci a stala se součástí americké historie.

8-dílna bekovka - Hatteras, Cabbie Cap, Newsboy Cap a Bakerboy. Jak si vybrat a nosit bekovku? II. část

kepka-vosmiklinka-2

Poté popularita těchto velkých a širokých bekovek se vrátila do Evropy a byla přijata zástupci vyšších společenských vrstev. Osmidílná bekovka, byla považována za ideální doplněk nové volnočasové aktivity a dostala nový název - golfová bekovka. Byla také oblíbená u prvních řidičů.

yxztzGKQ