Driver cap, flat cap, bekovka. Jak si vybrat a nosit bekovku?

man2-01

Často se nás ptáte co to je driver cap nebo-li flat cap (golf cap).Pojďme si dnes přiblížit tuto nesmrtelnou klasiku.

Existují dva základní druhy bekovek ploché (flat cap) a šité z osmi klínů (hatteras, newsboy cap), samozřejmě, že je jich více, ale zatím to rozdělíme do těchto dvou kategorii. 

Bekovky a jejich historie

Bekovky mají dlouhou historii, která sahá až do konce 13. století, kde můžeme nalézt předchůdce bekovky tzv. bonnet (čepec, baret). Postupně od 17. století název "bonnet" mizel a nahrazoval ho již zmiňovaný "cap".

Georgemurray

Málo známý fakt:  od 18. století byla plochá čepice oblíbená u italských obchodníků, později i u sicilské potažmo italské mafie – zde čepici nazývali coppola (còppula or berretto). 

131006085445-02-sicily-1006

Známější je však až od 19. století, kdy se stala symbolem dělnictva v Anglii. Velký boom bekovek je spojován s automobilovou módou, díky které se staly populární v širší společnosti, odtud i často používaný název DRIVER CAP - bekovka řidiče, jak jednoduché že?

man2-02

Takže jak vlastně tato bekovka vypadá?

Jak vypovídá jiný název Flat cap - plochá bekovka. Jedná se o plochou bekovku, koruna/tělo bekovky není tak kulaté a široké jak u hatteras (newsboy cap) a více kopíruje tvar hlavy. Kšilt je obvykle střední délky a proto tato bekovka sluší opravdu všem. Zaklad bekovky tvoří 4-dílna konstrukce, předek je obvykle ušít z jednoho kusu látky a boční panely zadávají tvar a hloubku bekovky pro pohodlné nošení. Pokud teprv začínáte s bekovky, driver cap je jasná volba.

Podívejte si na naši nabídku Driver cap a vyberte si tu pravou pro Vás. A když si nevíte rady, tak nám zavolejte nebo napište a s radosti Vám pomůžeme! 

man2-03